In the spotlights

In the spotlights: Montepulciano

in-the-spotlights-montepulciano

Montepulciano is een blauwe druif uit de Abruzzen. Overal in de regio is de druif te vinden, maar hij levert de beste kwaliteit op in het heuvelachtige gebied rond de Teramo. Dit is waarom dit gebied een DOCG status heeft: Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane.

Montepulciano in Italië

De Montepulcianodruif, ook wel Cordisco of Sangiovese Cardisco, levert niet alleen in de Abruzzen de beste wijnen op; ook in Molise en de Marken is dat het geval. Italië bevat ongeveer 30.000 hectare aan wijngaarden met Montepulciano. De druif is in 20 van de 95 Italiaanse provincies te vinden.

Eigenschappen Montepulciano wijn

De Montepulciano is een donkerkleurige druivenras en geeft donker gekleurde Rode wijnen. De geur is vaak strak en bevat toetsen van rijp zwart fruit en mineralen. De beste wijnen bevatten ook nog complexe tonen, zoals leder, koffie, aardse tonen en hout.

 • Kleur: paars/blauw
 • Bevat medium tannine
 • Smaak is licht bitter en strakke met overwegend zwart fruit
 • Levert droge rode wijn
 • Lekker bij pasta met tomatensaus en rood vlees

Montepulciano druif

Veel mensen verwarren de stad Montepulciano met de druif. Echter hebben deze niets met elkaar te maken. Toch is er een vermoeden dat deze druif oorspronkelijk uit de Toscane komt. Toch is niemand zeker van deze theorie.

Montepulciano in DOC gebieden

De bekendste appellaties waar de druif te vinden is, zijn:

 • DOC Montepulciano d'Abruzzo
 • DOC's Rosso Conero en Rosso Piceno
 • DOC Biferno in Molise.

Bekijk ons assortiment wijnen van de Montepulciano.

Wijntips bij dit bericht:
 1. Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo

  Lunaria Coste Di Moro Montepulciano d'Abruzzo

  Rode Italiaanse wijn die je smaakbeleving op hol laat slaan. Een echte krachtpatser met heel veel fruit en een klein zoetje. Deze biodynamische wijn is een zilveren medaillewinnaar op Mundus Vini. ..Lees meer

  Rating:
  100%
  Vanaf € 9,85