Algemeen

Wijn: terug naar het begin

04 May 2018
wijn-terug-naar-het-begin

We hebben het steeds maar over wijn, maar eigenlijk vergeten we een belangrijk onderdeel. Wijn wordt gemaakt van druiven en druiven komen van de druivenplant. Hoe zit het nou precies met de druivenplant en door wie is dit ontdekt?

De druivenplant

De druivenplant is een klimplant. De bekendste druivenplantensoort is de 'Vitis Vinifera'. Deze naam is afgeleid van 'vinum' wat in het Latijn verwijst naar wijn en 'ferens', wat dragend betekend.

De vruchten die aan de plant groeien, zijn eetbaar. De druiven worden soms gedroogd, maar nog vaker gebruikt voor het bereiden van alcoholische dranken.

De geschiedenis van de druivenplant

Uit onderzoek is gebleken dat de druivenplant hoogstwaarschijnlijk uit Transkaukasië oftewel het Zuidelijke Kaukasus afkomstig is. Lange tijd voor Christus werden wijstokken al aangeplant in landen rond de Middellandse Zee. De Grieken brachten de druiven naar Italië. De Romeinen zorgde ervoor dat de druivencultuur zich verder in Gallië verspreidde. Ook in de Bordeaux hebben ze de wijnbouw geïntroduceerd. Nadat het Romeinse Rijk viel, ging de wijnbouw sterk achteruit. Tot de Middeleeuwen; de wijnstok was weer in opkomst. Samen met de kloosters en religieuze orden is het uitgegroeid tot een cultuurplant in de Westerse maatschappij!

Soorten wijnstokken

De wijnstok vindt men in veel verschillende soorten. Op dit moment zijn er wel meer dan 4000 druivensoorten op de wereld. Ongeveer 80% hiervan zijn blauwe druivensoorten. De overige 20% zijn witte druivensoorten.

Kwaliteit

Na ongeveer vier jaar begint een wijnstok vruchten te dragen. Pas na zeven oogstjaren zal de wijnbouwer de beste wijnen verkrijgen. Hierbij gaat het dan wel om kwaliteitswijnen. De wijnstok is tussen 20 en 40 jaar op zijn best. Na 40 jaar zal de opbrengst afnemen.

Een goed wijnjaar

Een wijnstok kan in principe in elk gematigd klimaat groeien. Een goed wijnjaar is een jaar met een gematigd klimaat, dus voldoende regen en sneeuw in de winter, geen strenge vorst, een zachte lente, een zonnige zomer met regelmatig een milde regenbui en een droge herfst. Vorst is één van de grote gevaren voor een wijnstok. Ook lentevorst kan veel schade aanbrengen. Daarnaast kan hagel, vooral in augustus en september, grote schade aanbrengen.

Wijntips bij dit bericht: