Algemeen

Waarom het nooit bij één wijntje blijft

03 Jun 2019
waarom-het-nooit-bij-een-wijntje-blijft

'Oke, één wijntje dan...' herken je vast wel. Het moment dat je van plan was om maar één drankje te drinken, maar dat je aan het einde van de avond het aantal drankjes niet eens meer op één hand kan tellen. Geloof me, je bent niet de enigste. Dit komt bij bijna iedereen voor. Waar dat aan ligt, vertellen we in dit stuk!

Endorfine is de boosdoener

Endorfine is een hormoon in ons lichaam dat ons gelukkig maakt. Dit hormoon zorgt voor een aangenaam gevoel. Naast alcohol zorgen bijvoorbeeld ook sporten en lachen ervoor dat het stofje vrijkomt. Hoe meer alcohol we drinken, hoe gelukkiger en fijner we ons dus voelen.

En dan nog neuronen...

In ons lichaam bevinden zich neuronen. Zo hebben we het D1 neuron in ons lichaam. Deze raadt ons aan nog een extra glaasje te drinken. Daarnaast is er een D2 neuron. Dit is de tegenhanger van het D1 neuron. Deze zorgt er in dit geval voor dat we de keuze maken om niet nog een glaasje te drinken. Als je te veel alcohol hebt gedronken, wordt het D2 neuron uitgeschakeld, waardoor het D1 neuron de heerser is. Dat betekent dus dat je lichaam naar meer drankjes snakt.

Wijntips bij dit bericht: