Algemeen

Onmisbare termen voor een perfecte wijnbeschrijving

02 Dec 2019
onmisbare-termen-voor-een-perfecte-wijnbeschrijving

U herkent het vast wel. U zit in een chique restaurant en de ober trekt een mooie fles wijn open. Hij begint over de body en afdronk van de wijn, waarbij u denkt: ''Waar heeft de beste man het over!?''. Wij hebben een aantal termen voor u klaarstaan, zodat u de volgende keer precies weet wat er bedoeld wordt!

Wijntermen

Zware wijn

Met een zware wijn wordt een wijn met veel alcohol en weinig zuur bedoeld. Ook kan het zijn dat de wijn veel suikers en tannine bevat.

Tannine in wijn

Tannines herken je door de strakke, drogende smaak op de tong. Tannines komen van de steeltjes, pitten en schillen van de druif. Ook ontstaan deze door de houten vaten, waarin de wijn rijpt. Meer informatie over tannine? Die vindt u hier!

Wrange wijn

Een wrange wijn kenmerkt zich door een uitdrogend gevoel in de mond. De tannines van de wijn zijn dan vaak nog te jong. Als de wijn enkele jaren rijpt, verdwijnt de wrange smaak vaak ook.

Aroma's in wijn

Bij het proeven van wijn, draai je vaak wat rondjes met je glas en ruik je aan de wijn. Hetgeen dat u ruikt zijn de aroma's in de wijn. Ook als u de wijn proeft, komen er aroma's naar voren. Dit zijn vaak geuren of smaken van kruiden, fruit of bloemen. Meer informatie over aroma's? Die vindt u hier!

Body van de wijn

Met body wordt de structuur van de wijn bedoeld. Is de wijn bijvoorbeeld lichter of zwaarder dan water? Als u een slok van de wijn neemt en de wijn in het midden van de tong laat liggen, ervaart u de zoetheid, zuurgraad, alcohol, etc. van de wijn. Deze hebben invloed op de body.

Balans in wijn

Hiermee wordt bedoeld dat de zoetheid, tannine, alcohol, body en zuurgraad van de wijn in balans zijn.

Afdronk van wijn

De afdronk van de wijn is de smaakindruk die je ervaart, nadat je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd. Hoe langer en intenser de smaak nog aanwezig is, hoe langer de afdronk.

Wijntips bij dit bericht: