Wijnstreek Elzas

Op zoek naar lekkere wijnen uit wijnstreek Elzas? Op deze pagina vindt u ons assortiment wijnen uit Elzas. Elke wijn uit Elzas uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Uw bestelling wordt gratis bij u thuisbezorgd vanaf €50,-. Bekijk snel ons assortiment van wijnen uit Elzas! Wijnstreek Corbières

Algemene informatie over wijnen uit Elzas

De Elzas, ook wel Alsace, is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk. In de Elzas worden voornamelijk witte wijnen gemaakt. Mousserende wijnen, de Crémant d’Alsace, neemt toe. Verder wordt er in kleine aantallen rode wijn geproduceerd. De wet bepaalt dat wijnen uit de Elzas (behalve de Crémant) verkocht moeten worden in ‘rijnwijn’ flessen.

Bodem en klimaat

De wijnstreek is in totaal ongeveer 15.500 hectare groot. De bodem is erg gevarieerd. Veel voorkomende bodemsoorten zijn kalk, leisteen, mergel, graniet en vulkaanbodem. Door de Vogeze wordt het gebied beschermd voor neerslag en koelte. Hierom is het redelijk warm en droog.

Druiven

Wijnen uit de Elzas worden van één soort druif gemaakt en worden dus niet in een blend gebruikt. Echter zijn er twee uitzonderingen: (Edel)Zwicker en Gentil. De Zwicker bestaat uit verschillende druiven in verschillende verhoudingen. De Gentil moet (minimaal 50%) uit Riesling, Muscat, Pinot Gris en of Gewürztraminer. De rest uit Sylvaner, Chasselas en of pinot Blanc. Deze druiven en wijnen worden streng gecontroleerd. Daarnaast worden wijnen – in tegenstelling tot andere delen van Frankrijk – niet naar een gebied vernoemd, maar naar de gebruikte druif. De volgende druiven komen het meeste voor in de Elzas: Riesling | Sinds de jaren 60 de meest aangeplante druif. Geeft de beste wijnen. Pinot Blanc | Dient vaak als basiswijn voor de Crémant d’Alsace. Gewürtztraminer | De oudste druif in de streek. Wordt enkel gebruikt voor witte wijn. Pinot Gris | Deze druif heette hier Tokay d’Alsace. Echter mag deze naam niet meer gebruikt worden. Sylvaner | In de jaren 70 kwam deze druif het meeste voor in de Elzas. Echter leverde hij matige wijnen op, waardoor hij minder ‘aandacht’ kreeg. Deze druiven kunnen overigens nog steeds kwalitatief goede wijnen leveren. Pinot Noir | Dit is de enige druif, waarvan in dit gebied rode wijn gemaakt mag worden. Hij wordt ook gebruikt voor witte, rosé en mousserende wijnen. Muscat | Deze wijnen bestaan uit twee soorten druiven: Muscat d'Alsace en Muscat Ottonel. Daarnaast komen de volgende druiven voor in de Elzas, maar dan in kleine hoeveelheden: Auxerrois Blanc, Klevener de Heiligenstein, Chardonnay, Chasselas en Knipperlé

Online wijn uit Elzas kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment van wijnen uit Elzas is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze wijnen uit Elzas bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de wijn netjes bij u thuis en al vanaf €50,- is verzending gratis. Online wijn uit Elzas kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen!

Van hoog naar laag sorteren

10 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

10 artikel(en)