Frankrijk

Er zijn veel verschillende wijnlanden. Frankrijk is nog steeds het beroemdste en meest veelzijdige wijnland ter wereld. De wijnen in Frankrijk hebben dit met name te danken aan de geologische en klimatologische diversiteit. Frankrijk is toch wel het land met de meeste wijngebieden. Een aantal bekende gebieden zijn bijvoorbeeld de Bourgogne, Bordeaux, Loire, Champagne, Elzas etc. Deze gebieden met hun eigen druiven zijn een voorbeeld geweest voor vele andere wijnlanden en wijngebieden van over de hele wereld. Voor de combinatie van klimaat, ligging en bodem hebben ze een naam in Frankrijk, namelijk terroir. Het terroir is zeer belangrijk voor de wijnmaker. In Frankrijk zijn alle denkbare combinaties mogelijk qua grondsoorten en klimaten. In Frankrijk heeft elke streek zijn eigen druivenras. Sommige van deze druivenrassen vind je terug over de hele wereld. In Frankrijk is het druivenras vastgesteld aan het wijngebied. Zo zijn de rode wijnen uit de bourgogne bijvoorbeeld gemaakt van de pinot noir druif, de Pomerol wijn van de merlot druif etc. Het is overigens wel toegestaan om een andere druif te gebruiken, maar dan mag de wijnmaker de appellation niet gebruiken. Kijk in het assortiment van Abels Wijnen voor een mooie Franse wijn.

Italië

Italië is een groot en divers wijnland. Geen land ter wereld kent zoveel oorspronkelijke druifsoorten als Italië. In Italië worden veel verschillende soorten wijnen geproduceerd, van droge witte tot stevige rode en lichte rosé’s tot zoete en rijke dessertwijnen. Italië heeft een mediterraan klimaat hetgeen een aantal gevolgen met zich mee brengt. Door de verspreiding van wijnbouwgebieden over het hele land groeien de druiven onder wisselende klimaatomstandigheden. Het noorden van Italië is over het algemeen wat kouder en natter dan het zuiden. Het zonnige, warme en droge klimaat zorgt voor druiven die rijk zijn aan suiker. Over het algemeen zijn in het zuiden de wijnen wat zoeter, terwijl in het noorden de wijnen wat lichter en eleganter zijn. Zoals al eerder werd beschreven kent Italië een enorme hoeveelheid inheemse en internationale druivenrassen. Twee druivenrassen die zeker vernoemd moeten worden zijn de nebbiolo en de sangiovese. De nebbiolo is alleen maar in de Piedemonte te vinden. De sangiovese is in grote delen van het land aangeplant. De beide druivenrassen geven wijnen van internationale allure. Bij Abels Wijnen kunt u ook terecht voor heerlijke Italiaanse wijn.

Argentinië

Argentinië is met ruim 200.000 hectare aan wijngaarden verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. De wijnen uit Argentinië zijn sterk in opkomst. Door de bodem, het klimaat en de ligging aan de voet van het Andesgebergte zijn de druiven zeer geschikt om topkwaliteit te leveren. Veel van de beste en fijnste Argentijnse wijnen zijn gemaakt van het druivenras de malbec en afkomstig uit het wijngebied Mendoza. De wijngaarden in Argentinië liggen met name in het westen van het land, aan de voet van het Andesgebergte. Het droge en zonnige klimaat is zeer geschikt voor wijnbouw. In combinatie met het smeltwater van het Andesgebergte en de rijke bodems leidt dit tot een tamelijke hoge opbrengst. Qua druivenrassen is het meest geteeld voor rode wijnen, met als meest karakteristieke de malbec. De malbec geeft karaktervolle wijnen die heel goed kunnen rijpen. De aromatische torrontes is het visitekaartje van de Argentijnse witte druivenrassen, waarvan de wijn wel wat aan de droge muskaat doet denken. Probeer eens een heerlijke Argentijnse wijn van Abels Wijnen!

Chili

Chili is een smal maar zeer lang uitgerekt land. Het ligt ingeklemd tussen het Andesgebergte in het oosten en de stille oceaan in het westen. De Chilenen omschrijven Chili vaak als een plantenkas waarvan god het dak is vergeten. Dit om aan te geven hoe perfect de omstandigheden voor wijnbouw zijn. De condities voor wijnbouw in Chili zijn bijzonder gunstig, namelijk een droog klimaat met zeer veel zonlicht. De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater is vanuit het Andesgebergte. De overvloedige zon zorgt voor krachtige, moderne en aromatische wijnen. De Chileense wijngebieden liggen verspreid over vele honderden kilometers. De eerste aangeplante wijngaarden liggen in het midden van het land. Ze maken deel uit van de grote Valle Central tussen het kustgebergte en de Andes. Ook voor een heerlijke Chileense wijn kunt u bij Abels Wijnen terecht.

Spanje

Spanje is gemeten naar beplante oppervlakte, het grootste wijnland ter wereld. Door de droogte in het land zijn de Spaanse wijnen slechts de derde producent in termen van volume. Spanje heeft tegenwoordig kwaliteitswijnen bestaande uit zowel mondiale wijnen, gemaakt van internationaal populaire druiven en typisch oer-Spaanse wijnen, gemaakt volgens de modernste inzichten. Spanje heeft een grote verscheidenheid in klimatologische omstandigheden. Het klimaat loopt uiteen van zeer koel en vochtig tot zeer warm. De droogte in Spanje is een algemeen probleem, mede ook doordat irrigatie van de wijngaarden verboden is. Het bekendste Spaanse druivenras is de tempranillo. Dit druivenras staat in veel gebieden aangeplant. Andere bekende blauwe druivenrassen van Spaanse origine zijn de mourvèdre en de grenache. Kijk eens rond in het assortiment van Abels Wijnen voor een mooie Spaanse wijn.  

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is met een nieuwe traditie van meer dan drie eeuwen wijnbouw een van de oudste wijnlanden in de nieuwe wereld. De Westelijke Kaapprovincie heeft voor Afrikaanse verhoudingen een opvallend mild klimaat. Er is veel zon maar nooit te warm. Dit komt zowel door de Atlantische als de Indische oceaan die beide verkoelend werken. Verre weg de meest aangeplante druif in Zuid-Afrika is nog steeds de chenin-blanc. Chenin van ‘eerste pluk’ levert ook de allereerste primeurwijn van het jaar op, ruim voor de Beaujolais. Andere witte soorten die het aan de Kaap opmerkelijk goed doen is de sauvignon Blanc en de chardonnay. Zuid-Afrika’s rode specialiteit is de pinotage, een kruising tussen de Pinot Noir en Cinsaut. In stijl varieert de wijn van zeer krachtig tot fruitig. Bij Abels Wijnen hebben we prachtige Zuid-Afrikaanse wijn in het assortiment.