Cabernet Franc wordt vrijwel altijd vergeleken met de druivensoort Cabernet Sauvignon. Deze twee druivensoorten lijken in veel opzichten ook op elkaar. De druif rijpt echter vroeger dan de Cabernet Sauvignon. Hierdoor kan Cabernet Franc beter tegen een koel en vochtig klimaat dan Cabernet Sauvignon, en vervangt deze druif in oogstjaren met slecht weer nog wel een de Cabernet Sauvignon. De Cabernet Franc is immers bijna altijd van succes verzekerd. Ook heeft Cabernet Franc wat minder harde tannine dan Cabernet Sauvignon, waardoor hij milder smaakt.
Cabernet Franc is de belangrijkste druivensoort voor rode Loirewijnen. Hier worden van de Cabernet Franc vooral lichte rode cépagewijnen (wijnen die uit één druivensoort bestaan) gemaakt. Ook in de Bordeaux, in de regio Médoc, vinden we de Cabernet Franc terug. Verder komt deze druivensoort veel voor in de Libournais streek van de Bordeaux, met name in Saint-Emillion. Hier worden de meeste wijnen van Cabernet Franc en Merlot gemaakt.