Wat is het verschil tussen een sommelier, oenoloog en vinoloog?

wat-is-het-verschil-tussen-een-sommelier-oenoloog-en-vinoloogWe horen vaak dat er verwarring ontstaat tussen de begrippen sommelier, oenoloog en vinoloog. Wat houden deze begrippen/functies in en wat is het verschil? Wij vertellen het u.

Sommelier
Een sommelier, ook wel wijnober of wijnkelner, is werkzaam in de horeca. Dit is de aangewezen persoon die binnen bijvoorbeeld een restaurant advies geeft over wijn en wijnspijs-combinaties. Eén van de belangrijkste taken is het adviseren en toelichten van de wijnkaart en het inkopen van de wijnen. Niet alle restaurants hebben een sommelier in dienst; een duurder of sterrenrestaurant vaak wel. Tegenwoordig hebben groothandels of speciaalzaken vaak ook een sommelier in dienst.

Oenoloog
Oenologie is een wijnbouw-technische wetenschap. Een oenoloog houdt zich hiermee bezig. Denk aan de biochemische aspecten van wijnbereiding, zoals het telen van druiven en de vinificatie van wijn. Anderzijds kan een oenoloog producenten van wijn ook adviseren over de waarde van wijn, het bewaren en classificering. Oenologie is dus een universitaire wetenschap.

Als je oenoloog wil worden, dien je eerst een universitaire opleiding te volgen. Deze opleiding wordt aangeboden aan onder andere de Universiteit van Bordeaux, de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en The University of Adelaide in Australië. Ook in Zuid-Amerika wordt deze opleiding aangeboden. De dichtstbijzijnde oenologenopleiding kun je volgen in Duitsland.

Vinoloog
Een vinoloog is een gediplomeerde wijnkenner die zeer goede wijnkennis heeft over onder andere wijn, wijnlanden, druivenrassen, klimaatinvloeden, bodemsoorten, vinificatie, etc.. De naam is afgeleid van het Franse woord ‘vin’ dat wijn betekent. Om vinoloog te worden, dien je een opleiding aan de wijnacademie te volgen.

Ook al worden de begrippen sommelier, oenoloog en vinoloog vaak door elkaar gehaald, ze hebben totaal verschillende betekenissen. Echter hebben ze wel iets gemeen: wijn!