Recepten

Eendenborstfilet met vijgen en sugarsnaps

27 Nov 2019
eendenborstfilet-met-vijgen-en-sugarsnaps/

Weet u al wat er bij u tijdens het kerstdiner op tafel staat? Dit keer delen we een heerlijk voorgerecht: eendenborstfilet met vijgen en sugarsnaps.

Wijntip | Welke wijn bij eendenborstfilet?

Bij gerechten met eendenborstfilet doen rode wijnen, waarin de Cabernet Sauvignon of Merlot druiven domineren, het goed. Wij adviseren bij dit gerecht de Bécasse Cabernet Merlot L'Original.

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • peper en zout
  • 2 eendenborstfilets (ongeveer 400 gr per stuk)
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1/2 dl rode wijn
  • 1 theelepel suiker
  • 400 gram sugarsnaps
  • 10 verse vijgen
  • 2 eetlepels honing
  • 4 takjes tijm

Bereidingswijze

1) Snijd de vijgen in partjes.

2) Maak enkele inkepingen in het vel van de eendenborsten, zonder daarbij het onderliggende vlees te raken. Verwarm in een koekenpan 20 gram roomboter en bak daarin de eendenborstfilets met het vel naar beneden op middelhoogvuur goudbruin. Temper het vuur en kruid de eendenborstfilets met peper en zout. Laat dan nog 10 minuten zachtjes garen. Verpak ze in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

3) Neem het braadvet uit de koekenpan. Breng in dezelfde koekenpan de balsamico en rode wijn plus een theelepel suiker aan de kook en laat dit in enkele minuten tot een dikke, siroopachtige saus inkoken. Meng vervolgens 30 gr hele koude stukjes roomboter erdoor.

4) Doe de schoongemaakte sugar snaps in een pan en giet er een bodempje water bij. Strooi er wat zout op. Breng de sugar snaps aan de kook en houd ze enkele minuten net tegen de kook aan tot ze beetgaar en nog knapperig zijn. Giet de sugar snaps af.

5) Verwarm ondertussen de honing met de afgeriste tijm. Wentel de vijgen erdoor en laat 4 minuten karamelliseren. Schep de vijgen voorzichtig uit de pan.

6) Snijd de eendenborstfilets in plakken en verdeel ze over de borden. Leg de gekaramelliseerde vijgen en de sugarsnaps erbij en overschenk het geheel met een scheutje wijnsaus.

Serveertip: heerlijk met in de schil gekookte krieltjes.

Eet smakelijk!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Bécasse Cabernet Merlot L'Original

    Bécasse Cabernet Merlot L'Original

    Fluweelzacht en mondvullend met een rond bouquet van cassis, zwarte bessen en een lekkere dosis sappigheid ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 5,95