Algemeen

Het wijnvat

28 Nov 2017
het-wijnvat

Het wijnvat: vroeger gebruikt als een inhoudsmaat, maar tegenwoordig wordt het gebruikt om wijn in te laten rijpen. Wist u dat er in een wijnvat wel 931 liter gaat? Het wijnvat speelt een grote rol in het proces van wijn maken en is soms bijna onmisbaar.

Geschiedenis van het wijnvat

Uit onderzoek is gebleken dat de Galliërs het wijnvat hebben uitgevonden. De Romeinen waren degenen die het wijnvat verder in Europa hebben geïntroduceerd. Dit gebeurde rond de derde eeuw.

Wijnvaten en wijn maken

Wijnvaten zijn meestal van eikenhout gemaakt. Het gebruik van houten vaten bij het wijn maken is vaak duur. Onder andere, omdat deze vaten met de hand worden gemaakt. Door de kosten te reduceren, worden er tegenwoordig ook steeds vaker roestvrijstalen vaten en tanks gebruikt. Om toch de smaak van eikenhout mee te geven aan de wijn, worden er eikenhouten snippers toegevoegd aan de wijn.

Waarom rijpt wijn in eikenhouten vaten?

Eikenhouten wijnvaten geven karakter aan de wijn, een zachtere textuur en een diepere kleur. Hoe ouder het vat, hoe minder eikensmaak- en tannines de vaten hebben. In de vaten worden zowel rode als witte wijnen opgeslagen. Bij witte wijn moet men uitkijken dat deze niet te lang bewaard wordt. De eikenhouten smaak gaat dan erg overheersen. Voor witte wijnen is het dus het beste om deze maar enkele maanden in de vaten te bewaren. Bij rode wijnen ligt dit anders. Deze kunnen wel twaalf tot achttien maanden rijpen in eikenhouten vaten. Rijpt een witte wijn in een eikenhouten vat, levert dit vaak een zachtere textuur en diepere smaak dan als de wijn in een stalen wijnvat rijpt.

Wijn rijpt niet in één vat, maar worden vaak overgebracht naar meerdere vaten. Zo worden wijnen gescheiden van de bezinksels en kunnen de wijnen 'ademen'. Wijnvaten worden regelmatig bijgevuld, omdat de wijn verdampt.

Wijntips bij dit bericht: