Algemeen

Het ontrafelen van het wijnetiket

het-ontrafelen-van-het-wijnetiket

Wijnetiketten: je hebt ze in alle soorten en maten. Van ware kunstwerken tot de meest simpele ontwerpen. De meeste elementen vertellen veel over het karakter en kwaliteit van de wijn. Hieronder nemen we als voorbeeld het etiket van de Rocca Dolcetto Merlot en kijken we naar de elementen met hun betekenis. Daarnaast kunnen deze indicaties iets over de smaak en kwaliteit van de wijn zeggen. *Niet op alle etiketten staat de informatie op de zelfde volgorde.

Betekenis informatie wijnetiket

1. Piëmonte

Piëmonte staat voor de streek waar de wijn vandaan komt. Piemonte betekent 'aan de voet van de bergen'. Dit is een zeer passende naam, aangezien het gebied aan de voet van de Alpen ligt. Piëmonte is één van de belangrijkste wijngebieden van Italië.

2. Denominazione di Origine Controllata

De Denominazione di Origine Controllata, afgekort DOC is een kwaliteitslabel dat toegepast wordt in Italië. Deze staat voor kwaliteitsborging van het product en geeft aan uit welk gebied bepaalde wijnen moeten komen en welke percentages aan druivenvariëteiten gebruikt mogen worden.

3. Dolcetto en Merlot

Dit zijn de druivensoorten, waarvan de wijn is gemaakt en vertelt veel over het karakter van de wijn.
Dolcetto geeft een relatief lage zuurgraaf en zachte tanines. De druif geeft aroma's van zwart fruit, koffie en tinten van viooltjes.
Merlot geeft veel kleur en een zachte ronde textuur aan een wijn. De Merlot staat bekend om zijn aroma's van kersen, pruimen, munt en zwarte bessen. Wijnen van de Merlot druif zijn vaak zacht en soepel.

4. Rocca

Rocca staat voor het wijnhuis. Aan het einde van de 19e eeuw begon Francesco Rocca met het handelen in wijn. In 1936 is zijn zoon Angelo begonnen met de productie van wijn. Hij bouwde een kelder in Puglia, Italië. In de jaren '60 werd de eerste wijn aangekocht en werd er gestart met de distributie. Dit onder het label 'Rocca'.

Op het moment runt de kleinzoon van Fransesco samen met zijn zonen het wijnhuis. Het wijnhuis Angelo Rocca & Figli produceert DOC, DOCG en IGT wijnen. Het hoofdkantoor is modern en functioneel met een ondergrondse kelder van 5000m². Hier worden de wijnen onder ideale omstandigheden verfijnd. Denk aan temperatuur en vochtigheid.

5. Prodotto in Italia

Dit staat voor waar het product vandaan komt. Wordt alleen vermeld bij export.

Alcoholpercentage

Dit element kan zowel op de voor- of achterkant van het etiket staan. Deze indicatie geeft vaak al een goed beeld over de stijl van de wijn. Het alcoholpercentage wordt namelijk bepaald door het productieproces. Bevat een wijn een percentage van ongeveer 10 a 11%, gaat het vaak om een wat zachtere en lichtere wijn. Heeft de wijn een percentage rond de 13% gaat het vaak om een wat robuustere wijn.

Inhoud

Dit element kan zowel op de voor- of achterkant van het etiket staan. De inhoud wordt vaak in centiliters aangeduid.

Wijntips bij dit bericht:
  1. Proefpakket Italië (6 flessen)

    Proefpakket Italië (6 flessen)

    De lekkerste wijnen uit Italië in één proefpakket. Dit proefpakket mag je niet missen. 'La Bella Italia' ..Lees meer

    € 50,75 € 47,95