Wijnstreek Bourgogne

Op zoek naar lekkere wijnen uit de Bourgogne? Op deze pagina vindt u ons assortiment wijnen uit Bourgogne. Elke wijn uit Bourgogne uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Uw bestelling wordt gratis bij u thuisbezorgd vanaf €50,-. Bekijk snel ons assortiment van wijnen uit de Bourgogne! Wijnstreek Bourgogne

Algemene informatie over wijnen uit Bourgogne

De Bourgogne, een gebied met een rijke geschiedenis. Honderden jaren is dit een gebied geweest van rijke hertogen en mensen met macht. Ook de wijnen waren ‘machtig’: al in de zesde eeuw stonden wijnen bekend om hun goede kwaliteit. Ook nu staat de Bourgogne bekend om goede wijnen van onder andere de Pinot Noir en Chardonnay.

Ligging en klimaat

De Bourgogne ligt in het oosten van Frankrijk en loopt van Dijon tot Lyon. Het gebied is ongeveer 160 kilometer lang en circa 30.000 hectare groot. Om de Bourgogne lopen drie grote rivieren: de Saône, Seine en Loire. Het gebied heeft een continentaal klimaat: koude winters en hete zomers. Het weer is kan onvoorspelbaar wat betreft neerslag en temperatuur. Door deze verschillen varieert de kwaliteit van de wijn per jaar.

Klimaat en bodem

In Californië heerst een warm en droog klimaat. Overdag is het erg zonnig en warm. In de nacht is vrij koel. Ideaal voor de aroma’s van de druif. Wijngaarden die dicht bij de kust liggen, hebben profijt van de koele invloeden van de Stille Oceaan. Samen met de ligging bepaalt de Stille Oceaan de aanplant van de druivenrassen. Valleien waar veel mist blijft hangen, zijn koeler. Hierdoor zijn ze geschikt voor bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Valleien die meer beschut liggen zijn vaak warmer, waardoor je voornamelijk de Cabernet Sauvignon vindt. De bodem verschilt per gebied. Over het algemeen is hij erg ‘sponsachtig’.

Druiven

Wijnen uit de Bourgogne worden voornamelijk van de Pinot Noir en Chardonnay gemaakt. Naast deze druiven staan ook de Gamay, César en Tressot aangeplant in deze regio. Wijnen afkomstig uit de Chablis, een district in het noorden van de Bourgogne, zij vaak groenig en zeer fris van smaak. Het koele klimaat speelt daar een rol in. Wijnen uit Côte Chalonnaise, in het zuiden van de Bourgogne, zijn vaak voller van smaak en kunnen jong gedronken worden. Wijnen uit Mâconnais, ten zuiden van Chalonnaise, zijn vaak vol en rijp. Echter zijn deze door het warme klimaat soms niet elegant genoeg.

Bekende districten

Mâconnais | Dit is het meest zuidelijk gelegen wijngebied van de Bourgogne. In het gebied heerst een zonnig en warm klimaat. Mâconnais produceert voornamelijk witte wijnen. Deze zijn vaak fruitig, fris en van hoge kwaliteit.
Côte d’or | Het hart van de Bourgogne. Hier worden de beste rode en witte wijnen gemaakt. De wijngaarden liggen tegen zonnige uitlopers van een gebergte.
Côte de Nuits | De wijngaarden van Côte de Nuits produceren de beste rode wijnen van de Bourgogne. Deze zijn vaak erg smaakvol en fruitig met tonen van rode en zwarte bessen.
Côte de Beaune | Hier komen de mooiste witte wijnen van de Bourgogne vandaan. Daarnaast worden hier ook een aantal goede rode wijnen geproduceerd.
Côte Chalonnaise | Het verlengde van de Côte d’Or. Echter is het landschap er wel anders: heuvelachtiger. De druiven groeien daarom ook tegen hellingen, op plateaus en in valleien.

Online wijn uit Bourgogne kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment van wijnen uit Bourgogne is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze wijnen uit Bourgogne bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de wijn netjes bij u thuis en al vanaf €50,- is verzending gratis. Online wijn uit de Bourgogne kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen!

Van hoog naar laag sorteren

16 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

16 artikel(en)