Zalmtartaar

zalmtartaarOver twee weken zitten we alweer aan het kerstdiner. Normaal gesproken ben ik er al snel uit welke gerechten er op tafel komen, maar dit keer vind ik het nog best lastig. Laatst at ik een heerlijke zalmtartaar. Voor het Kerstdiner een goede kanshebber!

Wijntip | In dit gerecht komen de ziltige smaken van de zalm en de zure smaken van de citroen erg goed naar voren. Deze smaken krijgen een mooie balans samen met een frisse droge witte wijn van de Sauvignon Blanc, zoals de  XR Sauvignon Blanc Xavier Roger.

 

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 zalmhaas van ongeveer 250 gram
  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram crème fraîche
  • 25 gram rucola
  • 1 citroen
  • Bieslook
  • 100 milliliter extra vierge olijfolie

Ook heb je nodig:

  • Staafmixer
  • Klein kommetje met een diameter van ongeveer 7 centimeter

Bereidingswijze
Minder dan een half uur

1) Voeg de rucola en olie samen en pureer met een stafmixer

2) Snijd zowel de zalmhaas als gerookte zalm in kleine blokjes.

3) Pers de citroen uit en snijd de citroen in vieren.

4) Snijd ongeveer 10 takjes bieslook fijn.

5) Doe de zalm in een bak en meng met 2 theelepels citroensap, crème fraîche en iets meer dan de helft van de gesneden bieslook. Meng alles door elkaar en maak vier gelijke porties.

6) Breng aan de binnenkant van het kommetje een laag vershoudfolie aan. Doe hier één portie zalm in en druk goed aan. Leg nu een bord op de bovenkant van het kommetje en draai om, zodat het bord op tafel ligt. Haal het kommetje weg en als het goed is, ligt de zalmtartaar nu op het bord. Herhaal dit met de overige porties.

7) Besprenkel het mengsel van rucola en olie over de tartaartjes. Garneer met een stukje citroen en gooi de rest van de bieslook over de tartaartjes heen.