Trifle van hangop, rabarber en crumble

trifle-van-hangop-rabarber-en-crumble

Dit keer gaan we niet voor een voor- of hoofdgerecht, maar pakken we extra uit met het dessert! Op het menu: trifle van hangop, tabarber en crumble.

Wijntip | Schenk bij dit gerecht een halfzoete dessertwijn. Erg lekker is Pedro Ximenez El Candado. Ook de halfzoete dessertwijn Moscatel Oro Floralis van de bekende Spaanse wijnmaker Miguel Torres doet het goed bij dit gerecht. Door de prachtige fles staat dit ook nog eens extra leuk op tafel! Belangrijk is dat je zoet met zoet combineert. Doet u dit niet, vallen smaken weg.

 

 

Wat heb je nodig voor vier personen?

Hangop:

  • 1,5 liter volle yoghurt
  • 1 vanillestokje
  • 125 milliliter slagroom
  • 6 eetlepels suiker

Rabarbercompôte:

  • 500 gram verse rabarberstengels
  • 1 glas witte wijn
  • 75 gram suiker
  • 2 eetlepels aardbeienjam

Crumble

  • 250 gram patentbloem
  • 200 gram koude roomboter in blokjes
  • 100 gram suiker

Bereidingswijze

Hangop
Leg een goed uitgespoelde theedoek in een zeef. Hang de zeef in een diepe pan of kom. Schenk de yoghurt in de doek in de zeef. Knoop de punten van de theedoek bij elkaar, zodat het geheel is afgedekt. Zet dit minimaal 8 uur in de koelkast. Het vocht zal door het doek in de kom/pan lekken. De massa die in de doek overblijft is de basis voor je hangop. Dit doe je een dag van tevoren, of minimaal 8 uur voordat je het dessert gaat serveren.

Rabarbercompôte
Was de rabarber en snijd de stengels in kleine stukken van 2 cm. Smoor de rabarber met de wijn, suiker en aardbeienjam in ongeveer 20 minuten gaar. Zeef de rabarber eruit, en vang het vocht op in de pan. Kook het vocht in tot een stroop. Laat zowel de rabarber als de stroop afkoelen, om het vervolgens met elkaar te mengen.

Crumble
Doe de bloem in een mengkom met de suiker en de koude blokjes boter. Wrijf deze ingrediënten tussen je handen tot een kruimelig deeg. Het is de bedoeling dat het kruimelig blijft, dus kneed het niet als één geheel. Bak de kruimels in een ovenschaal 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat de kruimels afkoelen.

Hangop
Sla de slagroom met de suiker en de vanille luchtig op. Spatel de slagroom door de uitgelekte yoghurt.

Gebruik vier leuke glazen om je dessert in te serveren. Doe een laagje crumble in de glaasjes. Gevolgd door een laagje hangop. Dan een laagje rabarbercompote. Ga door met de laagjes tot de glaasjes bijna vol zijn. Doe als laatste nog wat crumble bovenop. Om het nog een beetje aan te kleden kun je een takje munt erbij leggen of eventueel wat vers fruit.

Eet smakelijk!
Recept van: Tom's Taste