Piëmonte

Wijnstreek Piëmonte

Op zoek naar lekkere wijnen uit wijnstreek Piëmonte? Op deze pagina vindt u ons assortiment wijnen uit Piëmonte. Elke wijn uit Piëmonte uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Uw bestelling wordt gratis bij u thuisbezorgd vanaf €50,-. Bekijk snel ons assortiment van wijnen uit Piëmonte!

Algemene informatie over Piëmonte

Veel mensen suggereren dat Piëmonte het beste wijngebied van Italië is. Dit komt, omdat er een aantal topwijnen, niet alleen van Italië, maar ter wereld, vandaag komen. Daarnaast is Piëmonte qua omvang niet de grootste, maar toch heeft het gebied de meeste DOC’s en DOCG’s. Maar liefst 18 DOCG’s en 41 DOC’s!

Ligging

In het noordwesten van Italië ligt de streek Piëmonte. De streek grenst aan Frankrijk en Zwitserland. Ten zuiden van de streek vind je de Ligurische kuststreek en ten oosten de Lombardije. In het noorden en westen van Piëmonte liggen Alpen. Hier wordt echter geen wijn verbouwd. Dit is wel het geval in de uitlopers van de Apennijnen. Dit gebergte loopt in Italië van noord naar zuid. Hier zijn de belangrijkste wijngebieden te vinden; de Langhe, Roero en Monferrato. Wat kleinere wijngebieden zijn te vinden in het noorden van Piëmonte, ten zuidwesten van een aantal grote meren.

Kwaliteit

In Piëmonte is de wijnbouw nog redelijk kleinschalig gebleven. Dit komt voornamelijk door het afwisselende landschap met veel heuvels en dalen. Grote wijnhuizen hebben zich hier nooit gevestigd; er zijn veel kleine familiebedrijven waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Er wordt hier nog met de hand geoogst. Daarnaast zijn veel wijnbedrijven overgestapt naar duurzame landbouw. Kwaliteitswijnen uit Piëmonte zijn vaak traditioneel gevinifieerd. Ze hebben vaak een klassieke stijl met frisse zuren, veel fruit en vaak met tannine en een licht bittertje.

Klimaat en terroir

De kwaliteitswijnen komen voort uit een combinatie van goede ligging, klimaat en mineraal- en kalkrijke ondergrond. In Piëmonte heerst een gematigd warm klimaat. Het is er niet te droog en daarnaast krijgt het gebied invloeden mee van de zee. Door de hoogteligging van de heuvels zijn er zelfs in de zomer koele nachten. Dit is belangrijk voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven. Door de zuidelijke ligging is het wel altijd warm genoeg in Piëmonte. De warmte krijgt de druiven goed rijp.

Druiven en wijngebieden

Piëmont kent een grote variatie in druivensoorten. Er zijn ongeveer 200 druivensoorten. Hiervan zijn ongeveer 15 soorten de belangrijkste.
  • De belangrijkste wijngebieden voor rode wijn van voornamelijk de Nebbiolo druif en in mindere mate van de Gattinara en Ghemme, zijn Barolo, Barbaresco en Roero.  
  • De belangrijkste wijngebieden voor rode wijn van de Barbera druif zijn de Roero, Langhe en Monferrato. 
  • De belangrijkste wijngebieden voor rode wijn van de Dolcetto zijn de omgeving van Ovada, Acqui Terme, Barolo en Barbaresco. 
  • Verder is in Dolgliani de Dolcettodruif erg belangrijk. 
  • Het belangrijkste wijngebied voor witte wijnen van de Arneis en Favorita is de Roero, de Spumante (mousserende wijn) en Moscato (zoete wijn) in Monferrato en Cortese voor Gavi.

Online wijnen uit Piëmonte kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment van wijnen uit Piëmonte is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze wijnen uit Piëmonte bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de wijn netjes bij u thuis en al vanaf €50,- is verzending gratis. Online wijn uit Piëmonte kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen!

Van hoog naar laag sorteren

9 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

9 artikel(en)