Recepten

Gevulde kalkoen

16 Dec 2019
gevulde-kalkoen

Het kerstdiner en kalkoen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen met een glas wijn tovert u zo een onweerstaanbare combinatie op tafel. Daarom hebben we een heerlijk recept mét wijntip voor je klaarstaan!

Wijntip | Welke wijn bij kalkoen?

Dit gerecht en dan voornamelijk de vulling heeft veel verschillende aroma's. Doordat het gerecht vrij veel boter bevat, past hier een romige wijn bij. Denk daarom aan een houtgerijpte Chardonnay, zoals bijvoorbeeld de Manoir Grignon Chardonnay.

Wat heb je nodig voor zes personen?

  • 1 kalkoen van ongeveer 2 kilogram op kamertemperatuur
  • 2 uien
  • 1 citroen
  • 25 gram Italiaanse kruiden
  • 175 gram boter
  • Halve witbrood in sneetjes
  • Kokend water
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

Kwartier voorbereiden | drie kwartier wachttijd | 120 minuten oventijd

1) Verwarm de oven voor op 200 graden.

2) Verwijder de korst van de sneetjes brood en verkruimel het brood helemaal fijn.

3) Rasp de schil van de citroen en snipper de ui. Voeg het brood, de citroenrasp en ui samen.

4) Snijd de Italiaanse kruiden fijn en voeg toe aan het broodmengsel. Zo ook wat peper, zout en ongeveer driekwart van de boter. Kneed het geheel tot een losse bal.

5) Doe de kalkoen in een vergiet. Schenk hier kokend water overheen, zodat het vel knapperig wordt. Vervolgens dep je de kalkoen droog met wat keukenpapier. Doe dit zowel aan de binnenzijde als buitenzijde.

6) Stop het geheel van het brood in de kalkoen. Maak bij de borst het vel los en doe wat boter tussen het vel en vlees.

7) Smeer een braadschaal in met boter en lef de kalkoen erin met de borst naar onder. De overige boter verdeel je over de kalkoen.

8) Dek de braadschaal af met aluminiumfolie. Doe dit losjes, zodat de kalkoen kan stoven. Laat de kalkoen gedurende twee en half uur goudbruin en gaar roosteren. Echter, verlaag na een uur de temperatuur van 200 graden naar 175 graden.

9) Houd de kalkoen goed in de gaten en schep er regelmatig wat braadvocht overheen, zodat het vlees niet droog wordt. In het laatste half uur verwijder je het aluminiumfolie en draai je de kalkoen om.

10) Door in het dikste deel van het dijbeen te prikken met een satéstok, controleer je of het vlees gaar is. Het vocht dat er na het prikken uitkomt, moet helder zijn.

11) Nadat de kalkoen gaat is, haal je deze uit de oven. Wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie en laar hem ongeveer een kwartier afkoelen. Daarna is hij klaar om gesneden te worden

Enjoy!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Manoir Grignon Chardonnay

    Manoir Grignon Chardonnay

    Een weelderige witte wijn met tonen van vers exotisch fruit, perzik, meloen, boter, noten en een lichte toets van eikenhout. ..Lees meer

    Vanaf € 8,75