Zoete witte wijn

Op zoek naar een lekkere zoete witte wijn? Op deze pagina vind je ons assortiment zoete witte wijnen. Elke witte wijn uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Je bestelling wordt gratis bij jou thuisbezorgd vanaf €75,-!

Zoete witte wijn

Items 17-19 van 19

Pagina
2 / 2
Aflopend sorteren
  1. Hechizo Moscatel

    Hechizo Moscatel

    Liefhebbers van een zoete sherry zullen dolblij zijn met dit pareltje. Lekker zoet met tonen van honing en fruit. ..Lees meer

    € 19,95
  2. Yarden Frozen Gewurztraminer Golan Heights Winery Yarden Frozen Gewurztraminer Golan Heights Winery

    Yarden Frozen Gewurztraminer Golan Heights Winery 0,375l

    Lekkere zoete dessertwijn, gemaakt van bevroren druiven. Zo worden de smaak en kwaliteit behouden! ..Lees meer

    Vanaf € 22,75
  3. Kloster Eberbach Crescentia Rauenthaler Baiken Riesling Spätlese Rheingau

    Kloster Eberbach Rauenthaler Baiken Riesling Spätlese

    Prachtige Duitse witte wijn! Mooi in balans door de subtiele zoete tonen die je er doorheen proeft. ..Lees meer

    Vanaf € 22,99

Items 17-19 van 19

Pagina
2 / 2
Aflopend sorteren

Informatie over zoete witte wijn

In tegenstelling tot droge witte wijn, heeft zoete witte wijn een zoete smaak vanwege de hoeveelheid restsuikers die tijdens het wijnmaken behouden blijven. De geur van overrijp fruit, honing en vanille spelen de hoofdrol. Hierdoor is zoete witte wijn bijzonder geliefd bij beginnende wijndrinkers, maar niet alleen bij hen. Het is tevens een ideale keuze bij desserts, zoete gerechten of als aperitief.

Wat is zoete witte wijn?

Bij het oogsten van druiven voor wijnproductie zitten er natuurlijke suikers in de druiven. Over het algemeen geldt dat hoe langer een druif aan de wijnstok blijft hangen of hoe meer zonlicht deze ontvangt, hoe meer suikers er in de druif ontwikkeld worden. Een belangrijke stap in de vinificatie (het wijnmaakproces) is de alcoholische gisting, oftewel de fermentatie. Dit is simpelweg het proces waarbij de suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. Echter kan een wijnmaker verschillende technieken gebruiken om een zoete witte wijn te creëren. Een daarvan is het bewust niet volledig omzetten van alle suikers in alcohol tijdens de fermentatie. Dit resulteert in een licht alcoholische zoete witte wijn met natuurlijke restsuikers. Sommige wijnmakers laten hun druiven ook drogen aan de wijnstok, waardoor ze extra geconcentreerd raken en meer suikers bevatten. Ook hierdoor ontstaat er een zoete witte wijn. Daarnaast kan een wijnmaker ook zoete witte wijn maken door extra alcohol toe te voegen aan de wijn. Hierdoor stopt het fermentatieproces, waardoor er automatisch restsuikers achterblijven in de wijn. Deze zoete witte wijnen hebben hierdoor een aanzienlijk hoog alcoholpercentage.

Het verschil tussen zoete en droge witte wijn

Niet alle suikers die van nature in de druiven aanwezig zijn, worden volledig omgezet in alcohol tijdens het fermentatieproces. Er blijft altijd een kleine hoeveelheid achter, bekend als restsuiker. Als minder dan 1% van het totale volume van de wijn uit suiker bestaat, wordt de wijn als droog beschouwd. Het onderscheid tussen een droge witte wijn en een zoete witte wijn ligt dus voornamelijk in de hoeveelheid suikers die na het fermentatieproces in de wijn achterblijven, omdat deze restsuikers uiteraard proefbaar zijn. Een wijnmaker kan, zoals gezegd, met deze restsuikers spelen om uiteindelijk de gewenste wijn te creëren.

Verschillende soorten zoete witte wijn

Er bestaan enorm veel verschillende soorten zoete witte wijnen. Van lichtzoet, zoals het type moelleux, tot zachtzoet, zoals een Moscato d’Asti, een wijn met een laag alcoholpercentage van slechts 5%, natuurlijke restsuikers en een subtiele bubbel. Deze zoete witte wijn is perfect bij desserts of patisserie met vers fruit.

Een Vin Doux Naturel, zoals de beroemde  Muscat de Beaumes de Venise met een alcoholpercentage tot wel 15% is alweer een stuk zoeter. Dit zijn versterkte zoete witte wijnen.

Maar Sauternes staat toch wel bekend als de meest populaire zoete witte wijn ter wereld. Sauternes is een klein subgebied in de Bordeaux streek. Zoete witte wijnen uit Sauternes kunnen lang rijpen, soms tot wel honderd jaar! Sauternes wordt gemaakt van een blend van Sémillon, Sauvignon blanc en Muscadelle. De wijngaarden waar deze druiven groeien, zijn meestal behoorlijk vochtig, vooral in de herfst. Dit creëert de ideale omstandigheden voor de groei van botrytis, een schimmel die zorgt voor 'edele rotting' van de druiven. De schimmel laat de druiven aan de wijnstok verschrompelen. Hierdoor ontstaan er zeer intense en krachtige smaken in de druiven en het is is dé sleutel tot het maken van zoete witte wijnen in Sauternes.

Hoe smaakt zoete witte wijn?

Een moelleux is perfect geschikt om zowel als aperitief of bij de maaltijd te drinken. Deze wijn is simpelweg wat zachter en vriendelijker van smaak. Je proeft een vleugje honing naast zeer rijp fruit. Deze zoete witte wijnen wijnen worden vaak gedronken als alternatief voor droge wijnen.

Ook Duitse wijnen en wijnen uit de Elzas, vaak gemaakt van de Riesling of Gewürztraminer kunnen een subtiel zoet karakter hebben. Deze wijnen zijn licht en elegant van karakter.

De versterkte muscat-wijnen zijn altijd herkenbaar aan hun kenmerkende toon van (muskaat)druiven. Daarnaast zal je aroma's van verse bloemen, honing en vanille herkennen.

Sauternes en andere zoete witte wijnen waarvan de druiven een nobele rotting hebben ondergaan, worden geprezen om hun complexe smaken van sinaasappelmarmelade, rozijnen, honing, vanille, amandelen, abrikozen, gekarameliseerde appels en citroen.

Wat eet je bij zoete witte wijn?

Zoete witte wijn kan met een breed scala aan gerechten en desserts gecombineerd worden. Allereerst past zoete witte wijn uitstekend bij pittige gerechten, zoals die uit de Chinese, Thaise of Mexicaanse keuken. De fruitige en zoete tonen van deze wijn verzachten het scherpe karakter van pittige gerechten. Bovendien vormt zoete witte wijn een perfecte begeleiding bij gegrilde visgerechten, zoals gegrilde zalm of forel, en is het een favoriet bij sushi en sashimi.

Zoete witte wijn komt vooral uitstekend tot zijn recht bij desserts. Denk aan fruitige desserts zoals fruitsalades en zoete lekkernijen zoals taart, crème brûlée en ijs! En last but not least: een goede bijpassende zoete witte wijn maakt je kaasplankje helemaal compleet!

Andere smaakprofielen

Bij Abels wijnen hebben we een uitgebreid assortiment witte wijnen. Naast zoete witte wijnen hebben wij ook witte wijnen met andere smaakprofielen, zoals droge witte wijn, frisse en fruitige witte wijn en volle witte wijn. Voor ieder wat wils dus!

Online zoete witte wijnen kopen

De lekkerste zoete witte wijnen koop je online bij Abels Wijnen. Alle zoete witte wijnen kunnen zowel per fles als per doos besteld worden. Je bestelling wordt gratis bij je thuisbezorgd vanaf €75,-.