Wijnstreek Loire

Op zoek naar lekkere wijnen uit wijnstreek Loire? Op deze pagina vindt u ons assortiment wijnen uit Loire. Elke wijn uit Loire uit ons assortiment is zowel per fles als per doos te bestellen. Uw bestelling wordt gratis bij u thuisbezorgd vanaf €50,-. Bekijk snel ons assortiment van wijnen uit Loire! Wijnstreek Loire

Algemene informatie over wijnen uit Loire

De wijnstreek Loire heeft haar naam te danken aan de gelijknamige rivier. Dit is de grootste rivier van Frankrijk met een lengte van maar liefst 1000 kilometer. In de wijnstreek Loire worden zowel witte als rode wijnen gemaakt. Echter staat het gebied vooral bekend om haar witte wijnen. Het gebied loopt van het dorpje Pouilly tot aan de Atlantische kust. Omdat dit een groot gebied is, heeft de Loire verschillende klimaten en bodemsoorten.

klimaat

In de Loire heersen verschillende klimaten. Dit komt, omdat het een zeer uitgestrekt gebied is. Het gaat van een continentaal klimaat naar een zeeklimaat.

Druiven

Het Loiregebied kent een aantal inheemse druivenrassen. Denk aan de blauwe Pineau d’Aunis en de Chenin Noir. Van de Pineau d’Aunis worden rosé wijnen gemaakt. De Chenin Blanc is één van de belangrijkste witte druiven van het gebied. Deze druif is erg aromatisch met een redelijk hoge zuurgraad. Hij wordt gebruikt voor droge, mousserende en zoete wijnen. Verder komen ook de Sauvignon Blanc, Touraine Sauvignon, Pouilly-Fumé, Pinot Noir, Sancerre, Touraine, Cabernet Sauvognon en Gamay veel voor.

Wijnregio's

In de Loire bevinden zich een aantal belangrijke wijnregio’s:
  • Pouilly-Fumé en Sancerre Bevinden zich in midden-Frankrijk. Staan bekend om kwaliteitswijnen van de Sauvignon Blanc. De bodem van de Sancerre bevat veel kalk en mineralen. Deze komen terug in de smaak van de wijnen. 
  • Touraine Hier wordt de meeste wijn gemaakt van de Loire. Volgens de regels mogen hier wijnen gemaakt worden op basis van één druivenras die apart op het etiket vermeld mogen worden. Toegestane druiven zijn zoal de Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Chardonnay voor witte wijnen en Gamay, Cabernet Franc, Malbec (Cot) en Pinot Noir voor rode wijnen. Wijnen uit Tourraine zijn erg aromatisch en hebben een lichte smaak. 
  • Chinon en Bourgeuil Hier komen vooral stevige en volle rode wijnen vandaan die gemaakt worden van de Cabernet Franc druif. Over het algemeen zijn wijnen uit dit gebied wat eleganter. Verder komen hier wijnen vandaan, gemaakt van de Chenin Blanc. Hieruit komen lekkere zoete wijnen die wel tientallen jaren bewaard kunnen worden. 
  • Anjou-Saumur Dit gebied staat bekend om haar rosé en rode wijnen. Deze worden gemaakt van Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon druiven. Verder komen hier de beste zoete wijnen van de hele streek vandaan. De wijngaarden bevinden zich aan de zijrivier van de Loire, de Layon. In het najaar is het hier vaak mistig. Zo ontstaat hier bij de druiven ‘edele rotting’. Hierbij wordt de schil van de druiven poreus, waardoor ze vocht verliezen. Zo neemt het suikergehalte toe, waardoor ze perfect zijn om zoete wijnen van te maken. Samur staat bekend om haar mousserende wijnen. 
  • Muscadet Hier worden de vetste viswijnen gemaakt. Veel wijnen uit deze streek worden gebotteld vanaf het vat, waarop hij heeft gegist. Deze manier van bottelen zorgt voor een lichte koolzuurtinteling. Hierdoor wordt de wijn wat frisser en sappiger.

Online wijn uit Loire kopen

Abels Wijnen staat garant voor kwaliteit. Ons assortiment van wijnen uit Loire is met zorg samengesteld. En kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn. Al onze wijnen uit Loire bieden wij tegen zeer scherpe prijzen aan. Wij bezorgen de wijn netjes bij u thuis en al vanaf €50,- is verzending gratis. Online wijn uit Loire kopen is dus extra voordelig bij Abels Wijnen!

Van hoog naar laag sorteren

7 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

7 artikel(en)