wijn en spijs

Wijn en Spijs

Over de combinatie van wijn en spijs kan menigeen uren uitwijden. Vele Vinologen hebben er niet voor niets tientallen pagina's tellende boeken over geschreven. Er zijn natuurlijk enkele klassieke wijn en spijs combinaties die nauwelijks te verbeteren zijn, zoals een mooie rode Bourgogne bij de boeuf bourguignon (het vlees is per slot van rekening in die wijn gestoofd), of een inktzwarte Cahors bij een dampende schaal Cassoulet, maar zulke combinaties zijn geen must. Wij van Abels Wijnen geven u het volgende advies: wees niet bang, experimenteer!! Gewoon uitproberen is de beste manier om de, voor u, perfecte combinatie tussen wijn en spijs te vinden.

Er zijn natuurlijk wel enkele algemene tips om wijn en spijs te combineren: hoe lichter het gerecht, hoe lichter de wijn, en hoe zwaarder het gerecht, hoe zwaarder de wijn. Bij vis drinkt men over het algemeen een witte wijn en bij vlees een rode wijn. Maar desondanks zeggen wij: probeer er zelf achter te komen wat voor u de ideale wijn en spijs combinatie is. Wees niet bang om bijvoorbeeld rode wijn te drinken bij vis. U zult gauw genoeg merken of die combinatie u bevalt of niet. Het mag dan waar zijn dat de meeste rode wijnen zo gemaakt zijn dat ze bij vis of schaaldieren een onaangename metaalsmaak hebben, maar sommige combinaties werken perfect, zoals Pinot Noir uit Oregon met een moot zalm of tonijn.

Op onze receptenpagina kunt alvast experimenteren met een van onze heerlijke recepten met wijn. Daarnaast geven wij u hieronder enkele, voor ons succesvolle, wijn en spijs tips om u een beetje op weg te helpen. Geniet ervan! 

Aperitieven

Champagne of prosecco als de gelegenheid dat vereist. Anders brengt een goed gekoelde Fino of Manzanilla de eetlust wel op gang. Als u minder van witte wijn houdt, probeer dan eens een Beaujolais of rode Sancerre, regelrecht uit de koelkast. Onze wijn en spijs tips: Piper Heidsieck of Rive della Chiesa prosecco bianco.

Eend

Bij een gegrilde eendenborst is een Zinfandel of een eikige Rioja heerlijk. Bij een gebraden eend is een stevige rode wijn, zoals, een Barolo, Hermitage, Châtauneuf-du-Pape of Australische Shiraz heerlijk. Heb je liever witte wijn, neem dan een heerlijke, aromatische Viognier, topklasse Chablis of Elzas. Onze wijn en spijs tips: Velo Vino Joven of Barolo Docg Castelvecchio.

Groente

Een eikige Chardonnay uit Australië of Californië is ideaal bij gebakken groente. Onze wijn en spijs tips: Patriarche Pere & Fils Chardonnay of Agostino Finca Chardonnay Viognier.

Kaas

Blauwschimmelkaas: een intens zoete Sauternes of Beerenauslese is prima. Vintage is traditie, maar waarom niet eens een Italiaanse Barbera of Chileense Cabernet Sauvignon.

Kaas op toast: iets jongs en stevigs, zoals een Chileense Merlot. Ook lekker is een droge witte Bordeaux of Rhône-wijn. Onze wijn en spijs tips: Ochagavia Medialuna Cabernet Sauvignon Merlot of Trocard grand blanc Bordeaux.

Geitenkaas: een gortdroge witte wijn, zoals een klassieke Sauvignon Blanc uit het Loire gebied. Of een intens zoete witte wijn zoals een Sauternes of Vouvray. Onze wijn en spijs tips: Patriarche Pere & Fils Sauvignon Blanc.

Harde kaas: een rode Bordeaux of Tawny Port. Onze wijn en spijs tips: Château Trocard Bordeaux Superieur of Ferreira port Tawny.

Zachte kaas: hierbij kan men bijna elke rode wijn wel schenken. Onze wijn en spijs tips: Signature Montplo Carignan Grenache of Becasse Cabernet Merlot.

Sterke Kaas: een Ruby port doet het bij een sterke kaas vaak goed. Onze wijn en spijs tips: Graham’s Port Fine Ruby of Kopke Fine Ruby Port.

Kalfsvlees

Gebraden kalfsvlees: een zachte, rijpe wijn is het beste, zoals een oude rode Bordeaux, Bourgogne of Rioja. Of anders een een stevige, op eikenhout gelagerde Chardonnay uit Bourgogne. Onze wijn en spijs tips: Château Biré Bordeaux Superieur, Velo Tinto Joven of Bourgogne Chardonnay a.c. Roux.

Kalfsvlees in roomsaus: Pouilly-Fumé, Sancerre of bijvoorbeeld een Riesling uit de Elzas. Onze wijn en spijs tip: Sonnengarten Kellerei Bereich Bernkastel Mosel.

Kalfsvlees in Marsalasaus: een krachtige Pinot Gris uit de Elzas is lekker hierbij lekker. Onze wijn en spijs tip: Pinot Gris Tradition Hugel & Fils.

Kalkoen

Bij gebraden kalkoen adviseert Abels Wijnen: Agostino Familia.

Kip

Kip in roomsaus: bij zulke gerechten hoort een wijn met karakter, zoals een Pinot Gris uit de Elzas of een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Onze wijn en spijs tip: Pinot Gris Tradition Hugel & Fils

Kippenleverpaté: een droge witte uit Bourgogne of Bordeaux, of zelfs een Viognier. Onze wijn en spijs tips: Bourgogne Chardonnay a.c. Roux of Trocard Bordeaux Blanc.

Kippastei: probeer hierbij een Chileense Cabernet Sauvignon of Merlot.

Koude kip: drinkt u hierbij graag een rode wijn, kies dan voor een lichte rode wijn. Drinkt u liever wit, kies dan voor een wijn met spirit, bijvoorbeeld uit het Rhône gebied of Rioja. Onze wijn en spijs tip: Aldeya Garnacha of XR Sauvignon Blanc.

Gebraden kip: bijna elke rode wijn is lekker bij kip. Probeer ook eens een geurige witte, zoals een Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld. Onze wijn en spijs tips: Patriarche Pere & Fils Merlot of Reserva 1851 Ochagavia Chardonnay.

Koud vlees

Bij ham, rosbief, vleespastei of salami past een fruitige rode Bordeaux of Rhône wijn het best. Probeer ook eens een Pinot Gris uit de Elzas. U zult verstelt staan van deze heerlijke combinatie! Onze wijn en spijs tips: Pinot Gris Tradition Hugel & Fils of Château Le Chene Cissac Haut Medoc Cru Bourgeois.

Lamsvlees

Lamskoteletten: elke geurige rode wijn is prima bijvoorbeeld een Rioja, Gran Reserva of een rode Bordeaux met klasse. Onze wijn en spijs tips: Velo Vino Joven, Château Trocard Bordeaux Superieur.

Geroosterd lamsvlees: deze klassieke schotel verdient een goede rode Bordeaux. Als u liever witte wijn drinkt, kies dan voor iets geurigs en droogs, zoals een Pinot Blanc. Onze wijn en spijs tips:  Château Trocard Bordeaux Superieur of Weingut Allram Weissburgunder Papageno.

Herderspastei: hierbij past een Côtes du Rhône of een Crozes Hermitage perfect. Onze wijn en spijs tip: Belleruche Côtes du Rhône M. Chapoutier.

Noten

Bij noten is het heerlijk om een goede Tawny Port te drinken. Onze wijn en spijs tip: Graham's Port Fine Tawny.

Pasta

Met Bolognese saus: een Italiaanse rode wijn, bij voorkeur een Chianti Classico. Onze wijn en spijs tips: Geggiano Pontignano Chianti Classico of Montagnana Chianti DOCG.

Met Napolitaanse saus: ook bij voorkeur een Italiaanse rode wijn. Onze wijn en spijs tips:  Rosso Passo Veneto.

Met een saus van schaaldieren: bijna elke Italiaanse witte wijn is lekker bij deze pasta, zoals bijvoorbeeld een lekkere Pinot Grigio Bianco. Onze wijn en spijs tips: Grigio Pinot Grigio Bianco.

Met pesto saus: ook bij deze pasta is een Pinot Grigio heerlijk, hoewel een simpele niet op eikenhout gelagerde Chardonnay ook prima is. Onze wijn en spijs tip: Grigio Pinot Grigio Bianco.

Pizza

Authentiek is natuurlijk een Italiaanse rode wijn, maar in feite is elke lichte tot middelzware rode wijn goed. Onze wijn en spijs tip: Rosso Passo Veneto.

Quiche en uientaart

Iets lichts, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Onze wijn en spijs tip: Bourgogne Pinot Noir Roux.

Risotto

Elke rode wijn uit Italië of van de Loire, of een Italiaanse Pinot Grigio. Onze wijn en spijs tips: Grigio Pinot Grigio Blush Rosé of Domaine de Villargeau.

Schaaldieren

Koude kreeft: dit verreist echt een eerste klas Bourgogne of iets vergelijkbaars uit de Nieuwe-Wereld. Onze wijn en spijs tip: Bourgogne Chardonnay a.c. Roux

Kreeft thermidor: dit gerecht geeft je de kans een oude Bourgogne of Hermitage Blanc tevoorschijn te halen. Onze wijn en spijs tip: Bourgogne Chardonnay a.c. Roux.

Gevulde Krab: droge Riesling of witte Rhône wijn. Onze wijn en spijs tip: Sonnengarten Kellerei Bereich Bernkastel Mosel.

Schelpdieren

Kaviaar: hier is een mooie, goede champagne of prosecco heerlijk bij. Onze wijn en spijs tips: Moët & Chandon Brut of Rive della Chiesa Prosecco.

Oesters: een Chablis of Sancerre Pouilly Fumé. Onze wijn en spijs tip: Chablis Pascal Bouchard.

Mosselen met frieten: Muscadet, Italiaanse Pinot Grigio. Onze wijn en spijs tip: Grigio Pinot Grigio Blush Rosé.

Sushi

Een geurige Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld. Onze wijn en spijs tip: Andean Condor Peak Chardonnay.

Varkensvlees

Varkens-entrecôte: een goede Pinot Noir. Onze wijn en spijs tip: Roux Bourgogne Pinot Noir.