Spaanse wijn

Wij hebben een groot aanbod heerlijke Spaanse wijnen. Bestel uw Spaanse wijn online en wij bezorgen deze binnen 3 dagen netjes bij u thuis. En al vanaf €50,- vervallen de bezorgkosten. Ervaar ook het gemak van online wijn kopen en bestel uw Spaanse wijn online bij Abels Wijnen! Spaanse wijn

Het wijnland Spanje

Ondanks dat Spanje het grootste aantal hectaren wijngaard ter wereld bevat staat Spaanse wijn niet op nummer 1 als het gaat om de hoeveelheid productie. Dit komt omdat Spanje een erg bergachtig landschap heeft waardoor de omstandigheden waaronder de druiven geteeld moeten worden lastig zijn. Hierdoor zijn de opbrengsten van druiven die gebruikt worden om Spaanse wijn mee te maken per hectare relatief laag. De ligging van de wijngaarden zorgt dan misschien wel voor een laag rendement, het maakt het wel mogelijk om de lekkerste geconcentreerde Spaanse wijnen te maken. Veel mensen denken bij Spaanse wijn gelijk aan Rioja, maar Spanje heeft ons veel meer soorten wijn te bieden.

Soorten Spaanse wijn

Spaanse wijnen kunnen op drie manieren ingedeeld worden:

 

1) Kwaliteitsniveau: de kwaliteitsindeling van Spaanse wijnen komt overeen met die van Italiaanse wijnen. De Spaanje VQPRD wijnen (VQPRD is een afkorting voor kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongs-benaming) zijn geklasseerd als:

 • - DO, staat voor Denominacion de Origion, of herkomstgebied van de Spaanse wijn.
 • - DOCa, staat voor Denominacion de Origion Calificada. Alleen Spaanse wijnen uit Rioja en Priorato hebben deze erkenning.
 • - Vino de Pago, dit is de hoogste herkenning binnen de Spaanse wijnwet. Het gaat om Spaanse wijnen met een zeer nauwkeurige herkomstbenaming.
 • - Naast de Spaanse wijnen met een erkend herkomstgebied heeft Spanje net als andere landen, land en tafelwijnen, Vino de Mesa (Spaanse tafelwijn) en Vino de Pago (Spaanse landwijn).
   

2) Wijntypen: zoals stille wijnen, mousserende wijnen, liquoreuze wijnen, versterkte wijnen.

 • - Stille Spaanse wijn. Het grootste deel van deze Spaanse wijnen is rood. De belangrijkste druif voor deze wijn is de Tempranillo.
 • - Mousserende Spaanse wijn. De mousserende wijn van Spanje heet Cava. Het is op een zichzelf staande DO.
 • - Versterkte Spaanse wijn. Met name in Andalusië, in het diepe en warme zuiden worden verschillende versterkte wijnen gemaakt. Een voorbeeld hiervan is sherry.
   

3) Naar regio: Spanje kent verschillende wijnregio’s:

 • - Centraal Noordoost Spanje. De wijnen van de Rioja zijn de beroemdste Spaanse wijnen, en veel Rioja's zijn inderdaad bijzonder goed. Bijna de gehele productie bestaat uit rode wijn en de voornaamste druif is Tempranillo. Spaanse witte wijnen worden gemaakt van Viura (macabeo), Malvasia Riojana en Garnacha Blanca. Tradioneel wordt Rioja bewaard in houten vaten (een proces dat de bekende en bekoorlijke vanille smaak veroorzaakt) en het etiket vertelt je hoelang. Sin Crianza betekend dat de wijn niet in vaten heeft gezeten. Crianza heeft minstens 6 maanden op vat gelegen en is minstens twee jaar gerijpt. Reserva heeft minstens drie jaar gerijpt waarvan één jaar op vat en Gran Reserva heeft minstens twee jaar op eikenhout en drie jaar in de fles doorgebracht. Aanraders uit dit gebied zijn, rode Rioja, Priorato en Navarra.
 • - Centraal Noordwest Spanje. Dit gebied ligt aan de kust en meer landinwaarts in de provincies Galicia en Castilla y León ten noorden en oordoosten van Portugal. Net als in de Rioja is ook hier Tempranillo de voornaamste rode druif. De Spaanse wijn is hier redelijk prijzig, toch zijn ze de moeite zeker waard als een excellent alternatief voor de Rioja. Rueda is een deel gebied dat witte, aromatische frisse Spaanse wijnen produceert van de Verdejo en af en toe van Sauvignon Blanc.
 • - Midden- en Zuid Spanje. In deze gebieden worden dankzij verbeterde productiemethoden enkele fascinerende Spaanse wijnen gemaakt van traditionele druivensoorten. Hoewel nog geen daarvan het niveau van Rioja of Ribera del Duero bereikt, valt er in dit gebied van Spanje voor de ondernemende wijnliefhebber toch heel wat te beleven.

Spaanse wijn online bestellen

Bestel uw Spaanse wijn voordelig online bij Abels Wijnen. Binnen 3 dagen wordt uw Spaanse wijn netjes bij u thuisbezorgd en al vanaf €50,- vervallen de bezorgkosten. Ervaar ook het gemak van online wijn kopen!

Van hoog naar laag sorteren

1-12 of 71

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Van hoog naar laag sorteren

1-12 of 71

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5