Wijntips

Wijn bij de barbecue: do's and don'ts

14 Jun 2022
wijn-bij-de-barbecue

Barbecueën, I love it. Niets is gezelliger dan samen met fijne mensen op een zwoele zomerse avond de barbecue aan te steken en lekker lang te genieten van heerlijke gerechten. Als er iets niet mag ontbreken bij een barbecue is het wel een goede wijn. Barbecueën geeft de gerechten een knapperig korstje en een mooie rokerige smaak. Deze smaak vraagt om een wijn met een wat hoger smaakgehalte.

Waar moet je nou op letten bij het uitkiezen en serveren van goede wijn bij de barbecue? Hier een aantal handige basistips.

Barbecue en temperatuur wijn

Als we barbecueën is het buiten meestal warm, waardoor de temperatuur van de wijn al snel te hoog wordt. Als een wijn te warm geserveerd wordt, overheerst de smaak van alcohol. Zonde! Het koelen van een fles wijn is dus essentieel bij zomerse temperaturen. Witte wijnen of rosé wijnen kun je het beste serveren tussen de 9 en 12 graden. Ook rode wijnen mogen best licht gekoeld worden. Vaak worden rode wijnen namelijk te warm gedronken. De ideale serveertemperatuur voor een rode wijn ligt, afhankelijk van het type wijn, tussen de 16 en 18 graden. Een ideaal hulpmiddel om zowel rode, witte als rosé wijn op de perfecte temperatuur te brengen en te houden is de Winechill: deze mooie design wijngadget koelt de wijn van binnenuit. Winechill houdt niet alleen gekoelde witte en rosé wijnen tot een uur lang gekoeld op tafel, het brengt rode wijnen ook nog eens binnen 15 minuten op de perfecte drinktemperatuur. Handig toch?

Lees ook: 'De perfecte temperatuur van wijn'

Barbecue en alcoholpercentage wijn

Bij een barbecue drinken we het liefste een verfrissende wijn die we lekker kunnen doordrinken. Kies daarom geen wijn met een te hoog alcoholpercentage, want anders heb je kans dat je na een glas al staat te dansen op tafel ;). Het alcoholpercentage in een wijn is gerelateerd aan de hoeveelheid suiker die de druif bij de oogst bevat. De suiker wordt tijdens de vinificatie (=wijnmaakproces) namelijk door gisten omgezet in CO2 en alcohol. In koudere klimaten of op wijngaarden die hoger op de berg liggen worden er minder suikers in de druif opgeslagen, waardoor het alcoholpercentage van deze wijnen vaak lager ligt. Een Riesling uit de Elzas is een ideale wijn bij de barbecue. Andere wijnen met een laag alcoholpercentage zijn: een rosé uit de Provence (tip: Henri Gaillard Rosé Côtes de Provence), de Italiaanse bubbel Prosecco of een Noord-Italiaanse Pinot Grigio, zoals de Pinot Grigio Bianco of Pinot Grigio Rosé van het mooie rosé wijnen uit de Provence of het noorden van Italië bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten. Ook kan zo'n mooie rosé een wat zwaarder vleesgerecht makkelijk aan. Met een goede rosé kan je dus vaak de hele barbecue vooruit.

Marinades en sauzen en wijn

De gerechten die op de barbecue klaargemaakt worden, zijn vaak gemarineerd en/of worden geserveerd met verschillende sauzen. Dit gooit voor veel mensen roet in het eten als het gaat om het kiezen van de juiste wijn bij de barbecue. Hier wat adviezen van ons:

  1. Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden: Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  2. Bij Aziatische gemarineerde gerechten (limoen, Koriander, en Chili): Riesling en Italiaanse Pinot Grigio Rosé.
  3. Peperige marinades of marinades met een flink rooksmaak: een kruidige Syrah.
  4. Rode wijn marinades: wijnen die gemaakt zijn van de combinatie Merlot en Cabernet Sauvignon. Tip: Manoir Grignon Cabernet Syrah.

Wijn bij verschillende sauzen

Zin in een barbecue met lekkere wijn na al deze tips? Bekijk snel ons assortiment barbecuewijnen voor deze zomer!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Manoir Grignon Cabernet Syrah

    Manoir Grignon Cabernet Syrah

    Een verbazingwekkend zwoele en zalvend ronde wijn uit Zuid Frankrijk met een toets vanille door de houtopvoeding. ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  2. Rocca Pinot Grigio Blush Rosé

    Rocca Pinot Grigio Blush Rosé

    Heerlijke Italiaanse rosé. Fruitig en licht met een subtiele bite. Blush rosé is de trend van nu! ..Lees meer

    Vanaf € 6,45
  3. Diwald Selektion Grüner Veltliner Bio  Diwald Selektion Grüner Veltliner Bio 

    Diwald Selektion Grüner Veltliner Bio

    Schoolvoorbeeld Grüner Veltliner! Fris en fruitig met een levendige zuurgraad, wit fruit, de “weisse Pfefferl”... het zit er allemaal in! ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 9,90