Welke wijn bij vis?

welke-wijn-bij-visU hoort het vast wel eens voorbij komen: witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees. Helaas gaat deze regel niet altijd op. Er zijn namelijk heel wat uitzonderingen. Welke wijn je waarbij drinkt, heeft vaak ook te maken met bereidingswijze, kruiden, bijgerechten en bijvoorbeeld de vissoort. In dit stuk vertellen we u alles over wijnen en vis.

Vette en magere vis
Vis kan onderverdeeld worden in vette en magere vis. Makreel en zalm zijn voorbeelden van vette vis en onder magere vis vallen kabeljauw en koolvis. Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijn van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij. In plaats hiervan is ook een rosé wijn erg smaakvol.

Gefrituurde vis
Ook heeft de bereidingswijze een grote invloed op de wijnkeuze. Frituurt u vis? Kies dan voor een Champagne, Cava of Prosecco.  Ook een lichte witte wijn is op zijn plek, zoals bijvoorbeeld een Vinho Verde.

Gegrilde vis
Bij gegrilde vis kunt u kiezen voor een volle witte wijn van bijvoorbeeld de Chardonnay of een rosé wijn.

Gebakken vis met vette sauzen
Bak je een vis in vette sauzen? Ga dan voor een droge witte wijn met een volle smaak. Denk aan een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Vis van de BBQ
Heeft u liever een vis van de barbecue? Kies dan voor een witte wijn van bijvoorbeeld de Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Chardonnay.

Gerookte vis
Gerookte vis heeft vaak een ziltige smaak. Hier past een Pinot Noir goed bij.

Pittige vis
Bereidt u vis met veel kruiden, zoals kerrie of sambal? Kies dan voor fruitige rode wijnen of lichtzoete witte wijnen van bijvoorbeeld de Gewürztraminer of Pinot Gris. Deze wijnen matchen goed bij de overheersende smaak van de kruiden.

Schaal- en schelpdieren
Ook hier passen weer verschillende soorten wijnen bij. Bij mosselen is een droge fruitige wijn lekker. Denk aan een Pinot Blanc of Pinot Gris. Meer zin in oesters? Kies dan voor een lekkere Champagne.