Wat zegt de geur van wijn?

wat-zegt-de-geur-van-wijnBij het wijnproeven is het ruiken een belangrijk onderdeel. Dit doe je vaak, nadat je naar de wijn hebt gekeken en deze hebt gewalst. De geur speelt een grote rol bij wat je proeft in je mond. Daarnaast bepaalt je neus ook of een wijn aangenaam is of niet. Een onaangename geur kan er bijvoorbeeld op duiden dat een wijn kurk bevat of dat je de desbetreffende wijn niet lekker gaat vinden. Let wel: wat je ruikt hoef je niet altijd te proeven.

Net zoals smaak, beleeft iedereen geur anders. Toch komen er een aantal geuren vaak voor in wijn.

Vanille, chocolade en koffie
Deze geuren komen vaak voor in wijnen die een houtrijping hebben gehad.

Kruiden
Dit zijn vaak geuren, zoals bij voorbeeld peper.

Aardse tonen
Dit zijn vaak aroma’s van aarde of mineralen.

Bosachtig en dierlijk
Het klinkt niet heel smakelijk, maar dit zijn vaak geuren van gras, maar ook een stal op paard. Deze geuren ontwikkelen zich na de rijping.

Florale tonen
Dit zijn vaak bloemige geuren, zoals bloesems. Deze geuren komen vaak voor in lichte witte en rode wijnen.

Fruitige tonen
Dit zijn vaak geuren van fruit, zoals kersen, bessen en bosvruchten en komen vaak voor in rode wijnen. Geuren van citrus komen vaak voor in witte wijn.

Hoe ruikt kurk in wijn?
Met kurk wordt niet de afsluiting van de fles bedoeld, maar een besmetting van schimmels en bacteriën. Kurk komt niet alleen voor in wijnen met een kurk afsluiting, maar ook met een schroefdop.

Kurk zorgt voor een onaangename geur en smaak. De wijn ruikt dan vaak muf en chemisch. Andere geuren die kunnen duiden op kurk zijn de volgende.

Nagellak(remover) of azijn
Deze geuren duiden op het feit dat een wijn een te hoge zuurtegraad heeft.

Kelder
Ruikt je wijn naar een oude kelder? Dan is de kans groot dat de wijn verkeerd gebotteld is.

Zwavel
De geur van zwavel bevindt zich bij het bottelen in de wijn. Als er lucht bij komt, verdwijnt deze geur direct. Ruikt de wijn nog steeds naar zwavel, zou ik hem niet opdrinken, want dan is hij niet helemaal goed.

Gist
Rode wijn heeft altijd wel geuren van gist. Is de geur vrij sterk, is de wijn niet lekker.