Algemeen

Wat is tannine?

13 Jan 2020
wat-is-tannine

In veel wijnomschrijvingen staat dat een wijn 'tannine' bevat, maar wat is dat eigenlijk? Wat voor invloed heeft het op de wijn en hoe herkent u het? We geven u alle informatie over tannine in wijn.

Tannine in wijn

Wat zijn tannines in wijn?

Tannine, ook wel looizuur, is een verzamelnaam van chemische verbindingen die voorkomen in planten. Het komt voor in witte en rode wijn. Tannine is afkomstig van de houten vaten waarin de wijn rijpt of van de druivenschillen, pitten en steeltjes. De stof komt tijdens het gistingsproces in de wijn terecht. Heel soms wordt het kunstmatig toegevoegd aan de wijn. Verder heeft ook de kracht van het persen een invloed. Hoe steviger er geperst wordt, hoe meer tannine er vrijkomt.

Wat doet tannine in wijn?

Tannine zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar is, remt de groei van bacteriën en zorgt ervoor dat de wijn geleidelijk rijpt. De wijnboer bepaalt zelf hoeveel tannine hij toevoegt aan de wijn. Voor wijnen betreft: hoe donkerder de kleur van de wijn, hoe meer tannine er in de wijn zit. Als er veel tannine in de wijn zit, duurt de afdronk ook langer.

Tannine in rode en witte wijn

Tannine komt voornamelijk voor in rode wijnen. Dit heeft te maken met de bereidingswijze van de wijnen. Bij het maken van rode wijn blijven de druivenschillen, pitten en stelen tijdens de gisting in de gisting tanks zitten. Deze komen uiteindelijk in contact met de most. Bij witte wijn worden de druiven eerst geperst. Alleen het sap van de druiven komen in de tanks terecht. Op die manier bevat witte wijn minder tannine en is witte wijn dus ook minder lang houdbaar.

Hoe proef je tannine in wijn?

Tannine in wijn herken je aan de bittere/droge smaak. Als je een slok wijn neemt trekt je mond vaak wat samen of krijg je een droog gevoel in je mond. Hoe langer de nasmaak, hoe meer tannine er aanwezig is. Als de tannine in de wijn niet in balans is en deze overheerst, krijgt de wijn een harde en droge smaak. Als de wijn wel in balans is, is de smaak van de tannine niet storend.

Tannine en druiven

Tannines bevinden zich dus vooral in de schil, pitten en steeltjes van de druif. Echter verschilt dat sterk van druif tot druif. Druivenrassen die veel tannines bevatten zijn de Cabernet Sauvignon, Syrah en Nebbiolo. Hoe langer de gisting, hoe meer tannine vrijkomt.

Wijntips bij dit bericht:
  1. 1707 Syrah Crianza Almansa DO 1707 Syrah Crianza Almansa DO 1707 Syrah Crianza Almansa DO

    1707 Syrah Crianza Almansa DO

    Volle Spaanse rode wijn met krachtige aroma's van rood fruit. 1707 verwijst naar een historische veldslag op de plek waar het wijnhuis staat! ..Lees meer

    Vanaf € 8,75
  2. Sun Gate Cabernet Sauvignon Sun Gate Cabernet Sauvignon

    Sun Gate Cabernet Sauvignon

    Magistrale rode wijn met héél veel rood fruit! Echte topper. ..Lees meer

    Vanaf € 6,45
  3. Aromo Cabernet Sauvignon D.O. Valle del Maule Aromo Cabernet Sauvignon D.O. Valle del Maule

    Aromo Cabernet Sauvignon D.O. Valle del Maule

    Een rijke rode wijn met tonen van bessen, kruiden en tabak. Krachtig maar met zwoele afdronk. ..Lees meer

    Vanaf € 6,75
  4. Roberto Sarotto Langhe Nebbiolo Nativo DOC

    Roberto Sarotto Langhe Nebbiolo Nativo DOC 2022

    100% Nebbiolo wijn die je interesse direct wekt. Mooie structuur met een zachte en droge afdronk. Verrukkelijk! ..Lees meer

    Vanaf € 15,75
  5. Calusari Cabernet Sauvignon Calusari Cabernet Sauvignon

    Calusari Cabernet Sauvignon

    Roemeense rode wijn die je van begin tot eind verrast. Volle en sappige smaken met veel rood fruit. ..Lees meer

    Vanaf € 5,45