Olijfbrood

olijfbroodVoor brood gaan we toch altijd snel naar de bakker. Toch is zelfgemaakte brood én makkelijk én veel lekkerder! Hierbij een heerlijk recept voor olijfbrood. Lekker als bijgerecht of bij de borrel.

Wijntip | De smaak van de olijven speelt in dit bijgerecht de hoofdrol. De smaak is vooral sterk en zoutig. Hierbij past een droge witte wijn. Het droge in de wijn gaat erg goed met zoutige gerechten. Kies voor een droge Sauvignon Blanc, zoals L'Olivette Colombard Sauvignon.

 

 

 

Wat heb je nodig voor één brood (8 personen)?

  • 100 gram kalamata olijven
  • 300 milliliter Bulgaarse yoghurt
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 a 2 theelepels zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie met truffelaroma
  • 1 citroen

Bereidingswijze
15 minuten bereidingstijd | 15 minuten oventijd

1) Verwarm de oven voor op 200 graden.

2) Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de citroen. Snijd de olijven in dunne ringen.

3) Pak een grote kom en doe daar het bakmeel, bakpoeder, de helft van de gesneden olijven, citroenrasp, yoghurt, zeezout en de helft van de Parmezaanse kaas in. Doe wat bakmeel op je handen en kneed alles tot het een samenhangend deeg is.

4) Leg een vel bakpapier uit en rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer een centimeter dik. Leg het bakpapier met het deeg op een bakplaat. Gooi hier de overgebleven kaas en de olijven overheen. Bak de brood ongeveer een kwartier.

5) Als het brood warm uit de oven komt, besprenkel deze dan met olijfolie en gooi er nog wat zeezout overheen.