Wijntips

Hoe kiest u de juiste wijn bij uw kerstdiner?

16 Dec 2019
hoe-kiest-u-de-juiste-wijn-bij-uw-kerstdiner

Kerst: het feest waarbij het kerstdiner een grote rol speelt. Wat maakt het kerstdiner nou compleet? Juist, een goed glas wijn! Toch is het lastig om de juiste wijn te vinden voor deze gelegenheid. Daarom hebben we een aantal tips voor je samengesteld die je helpen de juiste wijn bij uw kerstdiner te vinden!

Welke wijn bij het kerstdiner?

Waarom is een goede wijnspijs combinatie belangrijk?

Als u de juiste wijn bij een gerecht drinkt, worden de smaken van zowel het gerecht als de wijn versterkt, waardoor u dus extra kunt genieten! Kiest u een wijn die niet past bij een gerecht, worden bepaalde smaken overschaduwd, waardoor u bepaalde smaken mist en minder lekker worden.

Om een goede wijnspijs combinatie te vinden, dient u rekening te houden met een aantal aspecten. Denk aan de smaak van het gerecht: zoet, zuur, kruidig of zout? Ook de structuur van het gerecht speelt een grote rol. Daarnaast moeten we bijgerechten en sauzen niet vergeten, want ook die bepalen voor een groot deel de smaak van het gerecht. Om de juiste wijn te vinden, is het belangrijk om de belangrijkste elementen van het gerecht in de gaten te houden. Hiervoor hebben we een aantal tips op een rij gezet.

Tip #1: houd rekening met textuur en smaak
Bij een gerecht met een kruidige smaak en vettige structuur is het raadzaam om ook een wijn te kiezen met deze eigenschappen. Wanneer het gerecht en de wijnen vergelijkbaar qua eigenschappen zijn, vullen ze elkaar aan en worden de smaken die ze gemeen hebben, versterkt. Denk bijvoorbeeld aan een botersaus en een Chardonnay. Ze hebben beide iets boterachtigs.

Wijn spijs | Een Chardonnay, zoals Domaine du Cléray Chardonnay, is heerlijk bij een visgerecht met botersaus.

Tip #2: wijn met zuren of tannines gaan goed samen met 'vettig'
Wijnen met veel zuren of tannines gaan goed samen met 'vettige' gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gebakken of gefrituurde gerechten. Er is echter één uitzondering: zure wijnen gaan niet goed met romige sauzen.

Wijn spijs | Een Sauvignon Blanc, zoals Domaine du Cléray Sauvignon, is heerlijk bij gefrituurde gamba's.

Tip #3: wijn met een zoetje/kruid/veel alcohol/veel tannine gaat goed samen met pittig en kruidig
Kiest u voor pittige/kruidige gerechten, kies dan voor een wijn met veel suikers. De suikers zorgen voor een goede balans tussen de smaken en blussen de kruiden/pittigheid vaak af. Ook wijnen met veel alcohol, tannine of kruiden zijn een goede match met pittige gerechten. Deze elementen zorgen ervoor dat de pittigheid juist versterkt wordt.

Wijn spijs | De Moillard-Grivot Hautes Côtes de Nuits Rouge AOP is heerlijk bij pittige gerechten.

Tip #4: wijn met een zoetje gaat goed samen met zoutig
Zoete wijnen gaan goed samen met zoute gerechten. Hierbij wordt het zoete van de wijn minder zoet en het zoute van het gerecht minder zout, waardoor u dus een mooie balans creëert.

Wijn spijs | Een zoetere Italiaanse wijn, zoals Barricone Primitivo Puglia IGT, is heerlijk bij verschillende soorten kazen.

Tip #5: zoete wijn gaat goed samen met zoet
Gaat u voor een zoet dessert, kies dan voor wijn die minstens zo zoet is als het dessert. Is de wijn minder zoet dan het dessert, kan de wijn erg slap overkomen. Door voor een zoetere wijn te kiezen, zal de zoetheid van het dessert worden versterkt.

Wijn spijs | Een dessertwijn, zoals Terroir La Baume Saint Paul Muscat de St. Jean de Minervois, is heerlijk bij crème karamel.

Welke wijn bij gourmet?

Als we aan Kerst denken, denken we vaak ook aan gourmet. Ook hierbij kunt u een aantal heerlijke wijnen schenken. Bij gourmet eet je vaak veel verschillende vis- en/of vleessoorten. Dit maakt de keuze voor een perfecte wijn vrij lastig. Aan de andere kant is het niet zo lastig als we denken. Kiest u voor een te lichte wijn, valt de smaak van de wijn weg bij de vele smaken van de gerechten. Kiest u voor een te zware wijn met veel tannine, houtlagering en veel bitters, gaan bepaalde smaken overheersen, wat de gerechten niet bepaald lekkerder maakt. Een goede keuze is een wijn die hier tussenin zit: een fruitige, klein beetje ronde rode wijn. Let er op dat de wijn niet meer dan 14% alcohol bevat. Zitten er voornamelijk vis- en groentegerechten tussen, kies dan voor een volle Chardonnay of een gekruide Pinot Gris

Wijnen die altijd kunnen: Castilló de Solisticio Reserva, Sun Gate Chardonnay en Sun Gate Zinfandel.

Welke wijn bij kalkoen?

Kerst en kalkoen gaan hand en hand samen. Samen met een glas wijn, heeft u een onweerstaanbaar maal. Welke wijn bij kalkoen is afhankelijk van hoe de kalkoen is bereid. Een aantal heerlijke combinaties op een rij.

Wijnen die altijd kunnen

Over het algemeen kan bij kalkoen zowel witte als rode wijn worden geserveerd. Gaat u voor wit, kies dan voor een Chardonnay die vol en rijk van smaak is. Gaat u voor rood, kies dan voor een Sangiovese die fruitig en sappig is met weinig tannines.

Wijn en stevig gevulde kalkoen

Voor een stevig gevulde kalkoen kiest u voor een stevigere wijn met veel fruit, zoals een Sémillion. Ook een houtegrijpte Chardonnay is een goede keuze.

Wijn en gebraden of gebakken kalkoen

Bij een gebrade of gebakken kalkoen is ook een houtgerijpte Chardonnay op zijn plek. Daarnaast is een Pinot Noir zeker een aanrader! Hoe uitgesprokener het gerecht, hoe uitgesprokener de wijn mag zijn.

Wijn en gerookte kalkoen

Gerookte kalkoen heeft een uitgesproken en stevige smaak. Hier moet een wijn tegenop kunnen en daarom geldt dat hier best een stevige wijn bij gedronken mag worden. Denk aan een Pinot Gris of houtgerijpte Pinot Noir.

Hopelijk hebben we u op weg kunnen helpen bij het kiezen van de juiste wijnen bij uw kerstdiner. Om het u wat gemakkelijker te maken, hebben we een mooie selectie gemaakt van onze kerstwijnen!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Castillo de Solisticio Reserva

    Castillo de Solisticio Tempranillo Merlot Catalunya DOP

    Prachtige Spanjaard, gemaakt van Merlot en Tempranillo. Krachtig, maar toch soepel en rond. ..Lees meer

    Vanaf € 7,25
  2. Barricone Primitivo Puglia IGT Barricone Primitivo Puglia IGT

    Barricone Primitivo Puglia IGT

    Heerlijke zwoele, volle en zware Italiaanse wijn. Terecht bekroond met een gouden medaille! ..Lees meer

    Vanaf € 11,45
  3. Sun Gate Chardonnay Sun Gate Chardonnay

    Sun Gate Chardonnay

    Deze prachtige Chardonnay heeft een jaar in Franse en Amerikaanse eiken vaten gerijpt! ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 6,45
  4. Sun Gate Zinfandel Sun Gate Zinfandel

    Sun Gate Zinfandel

    Deze betaalbare topper móet je gedronken hebben! ..Lees meer

    Vanaf € 6,45
  5. Moillard-Grivot Hautes Côtes de Nuits Rouge AOP Moillard-Grivot Hautes Côtes de Nuits Rouge AOP

    Moillard-Grivot Hautes Côtes de Nuits Rouge Pinot Noir AOP

    Fantastische rode wijn uit de Bourgogne. Rond mondgevoel met een flinke body, stevige tannines en vanilletonen. ..Lees meer

    Vanaf € 18,99