Algemeen

Het verschil tussen moderne en klassieke wijnen

25 Nov 2019
het-verschil-tussen-moderne-en-klassieke-wijnen

Er wordt vaak gesproken over moderne of klassieke wijnen. Wat zou nou precies moderne wijnen en wat klassieke wijnen? Wat zijn de eigenschappen van deze wijnen en merk je smaakverschil tussen moderne en klassieke wijnen? Wij vertellen je wat het verschil is tussen moderne en klassieke wijnen.

Wat zijn klassieke wijnen?

Klassieke wijnen zijn over het algemeen in de geur wat ingetogen en in de smaak elegant. Ze bevatten vrij veel zuren en wat bittere tonen. Klassieke wijnen zijn vaak vrij complex: ze hebben veel verschillende geuren en smaken. Rode wijnen zijn vaak erg tanninerijk. Klassieke wijnen worden vaak via eeuwenoude tradities gemaakt. Druivenrassen en vinificatie spelen hierbij een grote rol.

Klassieke wijnen zijn vaak echte eetwijnen. Ze zijn vaak minder geschikt om op de bank of tijdens een feestje achterover te slaan. Klassieke wijnen hebben vaak jaren rijping nodig om volledig tot zijn recht te komen. Klassieke wijnen worden alleen in Europa gemaakt (er zijn enkele uitzonderingen). Jaartallen spelen een grote rol bij klassieke wijnen; er kunnen per jaartal grote verschillen zitten in smaak en kwaliteit.

Wat zijn moderne wijnen?

Moderne wijnen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van klassieke wijnen. Moderne wijnen zijn vaak wijnen die direct op dronk zijn en nauwelijks weggelegd hoeven te worden. Bij moderne wijnen spelen jaartallen vaak niet zo een grote rol. Er is vaak nauwelijks verschil in kwaliteit of smaak te proeven.

Moderne wijnen zijn vaak erg toegankelijk. Over het algemeen bevatten ze niet veel zuren, wel veel fruit, milde tannines, rijpheid en tonen van hout. Moderne wijnen komen meestal uit landen buiten Europa, maar tegenwoordig worden ze ook steeds meer binnen Europa geproduceerd.

Wijntips bij dit bericht:
  1. Proefpakket Bordeaux (3 flessen)

    Proefpakket Bordeaux (3 flessen)

    Proef en je waant je even in Bordeaux met deze drie prachtige wijnen. Wijnen gemaakt om van te genieten! ..Lees meer

    € 31,35 € 28,45
  2. Proefpakket Rhône (3 flessen)

    Proefpakket Rhône (3 flessen)

    Waan je weer even in één van de mooiste streken van Frankrijk: Rhône. ..Lees meer

    € 29,99 € 27,45
  3. Proefpakket Frankrijk (6 flessen)

    Proefpakket Frankrijk (6 flessen)

    Waan je voor even weer in Frankrijk met dit gevarieerde proefpakket Franse wijnen! ..Lees meer

    € 58,85 € 55,95
  4. Proefpakket nieuwe wereld (6 flessen)

    Proefpakket nieuwe wereld (6 flessen)

    Ontdek de wijnen van over de hele wereld, met dit gevarieerde proefpakket 'wereldwijjnen'. ..Lees meer

    € 58,35 € 54,95